Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Λιγνιτωρυχεία Δυτικής Μακεδονίας-Κοζάνη. Επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στα δυο μικρά βιντεάκια μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις περιβαλλοντικές  επιπτώσεις που έχει η εξόρυξη του λιγνίτη αλλά και η καύση του στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε εικόνες από τα λιγνιτωρυχεία με τα θηριώδη μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και στο δεύτερο έναν χάρτη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace (Γκρινπις) που προβλέπει το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα προκαλέσει η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στην περιοχή.
Τα χρώματα που φαίνονται είναι συγκεντρώσεις βλαβερών και τοξικών ουσιών για το περιβάλλον, ενώ μπορείτε να διακρίνετε πόσο μακριά φτάνουν με τον αέρα.
Από την άλλη, η ύπαρξη αυτών των εργοστασίων στην περιοχή προσφέρει  εργασία σε χιλιάδες οικογένειες...
Εσείς τι λέτε για αυτό;
Πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα εργοστάσια και να μολύνουν ή να κλείσουν για να σωθεί το περιβάλλον κι ας μείνουν χωρίς δουλειά τόσοι άνθρωποι;



20 σχόλια:

Αντώνης Δ. είπε...

Πολύ ενδίαφερον.

Μαριος Δημοπουλος είπε...

σίγουρα είναι πολύ σοβαρό διότι πεθαίνει το 8% των ανθρώπων της χώρας μας!

Γρηγόρης είπε...

Λιγνίτης μεγάλη ρύπανση!!!

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Δηλαδή, Μάριε τι εννοείς; Επειδή είναι πολύ γενικό αυτό που λες μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;

Ιωάννα Καραγιάννη είπε...

Θα έλεγα από το να κλείσουν να λειτουργούν τουλάχιστον με σωστούς περιβαλλοντικούς όρους όπως λέει στο πρώτο video η αφηγήτρια...

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Συμφωνώ , Ιωάννα!

Λίνα είπε...

Είναι πολύ δύσκολο να κάνω ένα αρνητικό ή ένα θετικό σχόλιο.Δεν είναι εύκολο να πούμε να κλείσει το εργοστάσιο και να μείνουν τόσοι άνθρωποι άνεργοι, αλλά και να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας την οποία θα πρέπει να αγοράσουμε από άλλη χώρα.Επίσης,δεν είναι σωστό η λειτουργία του εργοστασίου να συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον.Έτσι,εγώ είμαι υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου,αλλά με όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων,χωρίς η πολιτεία να υπολογίσει τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει.

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Πολύ ωραία και τεκμηριωμένη η απάντησή σου , Λίνα!

ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ είπε...

Tα εργοστάσια δεν πρέπει να κλείσουν διότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την εργασία ώστε να μπορούν να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.Από την άλλη θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο τον άνθρακα ώστε να μη ρυπαίνετε το περιβάλλον.Συμπεραίνω ότι το εργοστάσιο δεν πρέπει να κλείσει διότι ο άνθρακας είναι σημαντικός για την κατασκευή πολλών πραγμάτων και έχει χαμηλό κόστος όμως θα πρέπει να παίρνουν μέτρα προστασίας.Μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό για ένα καλύτερο αύριο.

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Πολύ σωστά , Ιωάννα!

Μαριος Δημοπουλος είπε...

κύριε να σας πω κάτι?αφού εκείνοι δεν μας ακούνε γιατί το συζητάμε?

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Κατ΄αρχήν Μάριε , περιμένω μια απάντηση για το τι εννοείς όταν λες ότι πεθαίνει το 8% των ανθρώπων της χώρα μας.
Αυτό με έναν γρήγορο υπολογισμό σημαίνει γύρω στους 720.000 ανθρώπους.
Νομίζω είναι κάτι που θέλει διευκρίνηση.
Τώρα, σχετικά με το ερώτημά σου για ποιο λόγο να τα συζητάμε αυτά , καθώς εκείνοι δεν μας ακούνε , έχω να σου πω το εξής:
Αυτοί που πιθανόν τώρα δεν μας ακούνε , όταν εσείς μεγαλώσετε και γίνετε πολίτες που θα έχετε μάθει να σκέφτεστε και να έχετε άποψη, να είσαι σίγουρος ότι θα σας ακούσουν.
Και όσο πιο πολλοί είστε εσείς που θα γνωρίζετε το σωστό και το δίκαιο, τόσο πιο δυνατά θα ακουστείτε.
Άσε που δεν πρέπει να αποκλείεις ότι δεν μας διαβάζουν...

Ιωάννα Καραγιάννη είπε...

Δεν λέω ότι είμαι κατά του εργοστασίου αλλά ούτε και συμφωνώ να ρυπαίνεται τόσο πολύ το περιβάλλον, διότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να καταστρέφονται τα δάση και το οξυγόνο όσο πάει θα μειώνεται όλο και περισσότερο και εμείς οι άνθρωποι θα αναπνέουμε μόνο το καυσαέριο.

Γιώργος Πατσουλάκης είπε...

Ωραία , Ιωάννα! Είσαι σαφής.

Βαγγελης είπε...

Πολυ ενδιαφερον αυτο το μαθημα!!!

Γεωργια είπε...

Ολα αυτα τα πραγματα ειναι πολυ ενδιαφερον!!!!!!!!!!!

Μαγδα είπε...

ΠΙΣΤΑΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥς ΜΑΘΗΤΕς! ΩΘΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ !ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ

Αντιγόνη είπε...

πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορείς μας δώσατε!!!!!!

Ιωάννα Καραγιάννη είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=FEGKPT-OtyE Πιστεύω πως είναι σημαντικό και αξίζει να το δείτε.

εφη είπε...

ενδιαφερων!